Webbplatsen för vänskapen och solidariteten med Kuba i Sverige

Svensk-Kubanska Föreningen
 
 
 
 
   

Tidskriften Kuba
   

>> Gå till Tidskriften Kuba


   Aktuell bok!
  Hälsa åt alla

Hälsa åt alla
Kubas hälsovård och hälsovårdsinsatser i världen

Boken ger en ingående beskrivning av Kubas hälsovård, katastrofberedskap
och solidaritetsinsatser. Mycket fakta om t.ex. familjehälsovården, vaccinationsprogram, läkemedelsforskning m.m.
Pris: 100 kr plus frakt


Till Kubabutiken >>


Boka föreläsare/ experter från Svensk-Kubanska Föreningen!
   
Våra föreläsare har alla varit på Kuba och är väl inlästa på sina ämnen. De har kunskaper som du inte kan få i vanliga media. Vill du/din skola eller organisation få en föredragshållare från oss

>> Gå till Kontakta oss


Ny FOLDER
- Varför är Kuba så viktigt?
Ladda ned, skriv ut och vik >>
(dubbelsidigt liggande A4)

Nytt flygblad
- Bojkotta Bacardi!
Ladda ned och sprid vidare!
>> Ladda ned flygblad
>> Till Bojkotta Bacardi

Aktuellt flygblad
- Frige De Fem Kubanerna!
>> Ladda ned flygblad De Fem
   

Läs mera om De Fem
Till Frige De Fem>>

Tusentals artiklar från Solidaritetshuset:
>> www.globalarkivet.se
>>

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som vi på Svensk-Kubanska Föreningen gillar. Exempelvis Folket i Bild, Mana, Palestina Nu och Västsahara.

i samarbete med tidningsbutiken.se

 
 
Aktuellt
 
 


”Rungande applåder för Kuba, tystnad för USA”
Så beskriver nyhetsbyrån Reuters omröstningen i FN om USA:s blockad av Kuba. USA stöddes endast av Israel, medan 188 länder ställde sig bakom Kubas krav på att blockaden ska upphöra.

Läs mer >>


 
 


Kubas utrikesminister i FN:
”President Obama har möjligheten att inleda en ny Kubapolitik”

USA:s blockad är ett massivt, uppenbart och systematiskt brott mot ett helt folks mänskliga rättigheter, säger Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez inför FN:s generalförsamling i New York. President Obama har gjort små lättnader i vissa blockadlagar, men som helhet har blockaden skärps.

Läs mer >>


 
 


Kubas återuppbyggnad efter orkanen Sandy
Kuba fortsätter att återhämta sig efter den omfattande förödelsen som orkanen Sandy åstadkom. Det gäller särskilt staden Santiago där endast 64 % av elnätet återställts och en stor del av staden är utan ström. I den omgivande provinsen har 53 % av hemmen fått tillbaka strömmen.

Läs mer >>


 
 


USA satsar mångmiljonbelopp på att störta Rafael Correa
Telesur

Storbritanniens förre ambassadör i Uzbekistan, Craig Murray, uppger att USA räknar med att Rafael Correa förlorar det kommande presidentvalet i Ecuador. USA investerar nu för att påverka valen.

Läs mer >>


 
 


Rafael Correa: ”Nu står vi på tur!”
Progreso Semanal (USA)

Det har gått en tid sedan presidentvalet i Venezuela. Där vann Hugo Chávez en överväldigande seger och besegrade oligarkin. Högern fortsätter att gråta i Caracas, Miami och Madrid. I februari 2013 är det val i Ecuador.

Läs mer >>


 
 


Desinformationskanalen SR-Ekot
Zoltan Tiroler,
vice ordf. Svensk-Kubanska Föreningen


Utrikesrapporteringen blir allt sämre, allt mer ensidig, allt mer partisk i våra stora medier. Jag väljer ett exempel från Ekot. Men det kunde lika gärna varit hämtat från någon av de stora tidningarna. Jag plockar en händelse, fast det skulle kunna vara hundratals.

Läs mer >>


 
 


Utresetillstånd avskaffas
Från och med nästa år kan kubaner resa till utlandet utan att begära tillstånd eller ha inbjudningsbrev. Det enda som behövs är ett giltigt pass och visum, om så krävs.

Läs mer >>


 
 


Kubas undervisningssystem i topp
FN-organet UNESCO har publicerat sin rapport ”EFA Global Monitoring Report 2012”. Bland annat visas att Kuba är det land som kraftigast ökat satsningen på utbildning mellan 1999 och 2010. Från 7 % av BNP till det dubbla, 14 %.

Läs mer >>


 
 


Kuba satsar på återhämtning efter orkanen Sandy
Kubanerna satsar hårt på åtgärder efter den förödande orkanen Sandy i Kubas östliga provinser, särskilt i Santiago de Cuba och Holguin. Här bor fler än två miljoner människor. Civilförsvaret uppmanar medborgarna att arbeta dygnet runt för att reparera de omfattande skadorna.

Läs mer >>


 
 


Orkanen Sandy värsta naturkatastrofen i Santiago de Cuba i modern tid
De första uppskattningarna av skadorna orsakade av orkanen Sandy i den östliga provinsen Santiago de Cuba visar att det är en av de värsta naturkatastroferna i Kubas historia.

Läs mer >>


 
 


"Socialismen på Kuba kommer att överleva Fidel Castros död"
Eva Björklund, vice ordf.,
Svensk-Kubanska Föreningen


Västmedier älskar att ifrågasätta Fidel Castros hälsa, samtidigt som Kubas demokratisystem demoniseras. I verkligheten är öriket världsledande inom utbildning, hälsovård, jämställdhet, social trygghet och ekologiskt jordbruk. När Fidel Castro dör kommer kubanerna sörja djupt – men deras socialistiska samhälle kommer inte att bryta ihop.

Läs mer >>


 
 


Los Van Van nekas inresa till Puerto Rico
USA:s regering har hindrat det populära kubanska bandet Los Van Van från att få spela i Puerto Rico.

Läs mer >>


 
 


”Dissident” åt och drack under sin påstådda hungersstrejk
Progreso Semanal (USA)

Den kända ”dissidenten” Marta Beatriz Roque, 67, slutade inte att äta en enda dag under den påstådda hungerstrejk hon nyligen genomförde.

Läs mer >>


 
 


Den kubanska emigrationen och USA
Cubadebate

Utvandring har alltid varit en del av människors vardag. Men i dagens globaliserade och djupt orättvisa värld växer människoströmmarna. Detta är nu en av mänsklighetens stora problem.

Läs mer >>


 
 


Rebellerna i Syrien i allians med exilkubanerna i Miami
Syriens Nationella Råd, SNC, har skrivit på ett avtal med Miamibaserade exilkubaner. Parterna säger sig båda kämpa mot diktaturer i sina länder. Undertecknandet skedde på ett hotell i Miami.

Läs mer >>


 
 


Trots blockaden har Kuba fortsatt rekordlåg barnadödlighet
Liberación

Barnadödligheten i Kuba ligger kvar på 4,7 promille, en av de bästa resultaten i världen. Världshälsoorganisationen WHO visar i en studie att barnadödligheten låg på 35,9 strax efter revolutionen 1959.

Läs mer >>


 
 


Blockaden det största hindret för Kubas utveckling
Inför FN:s årliga debatt och omröstning om USA:s blockad presenterar Kuba sin rapport.

Läs mer >>


 
 


USA:s HD godkänner lag som hindrar universitetsresor till Kuba
USA:s Högsta Domstol har bekräftat en kontroversiell lag som staten Florida antagit och som förhindrar studenter och lärare från universitet och skolor i delstaten att resa till Kuba.

Läs mer >>


 
 


Far till offer för terrorism talar ut
Giustino di Celmo, far till Fabio di Celmo, som dog av en dold sprängladdning på ett hotell i Havanna 1997, har gjort ett uttalande i samband med årsdagen av mordet. I det kritiserar han USA:s regering för dess skydd av terroristen Luis Posada Carriles, som låg bakom en rad bombattentat, bland annat det som tog livet av Fabio.

Läs mer >>


 
 

2012-09-14
Norge fortsätter stödja Kubas hälsoarbete i Haiti
Norge har undertecknat ett avtal med Kubas regering på 800 000 dollar för hälsovård i Haiti. Det är det tredje liknande avtalet sedan den förödande jordbävningen 2010 i Haiti.

Läs mer >>


 
 

2012-09-13
USA försvårar åter resor till Kuba
Sedan 2011 har USA tillåtit studieresor till Kuba enligt devisen ”People to people”. Det betyder att många studieresor och utbyten har fått tillstånd, medan vanliga turistresor fortfarande är förbjudna. Men nu införs en rad byråkratiska åtgärder som sätter käppar i hjulet för programmen.

Läs mer >>


 
 

2012-09-12
Fredssamtal mellan FARC-gerillan och Colombia i Kuba
Förhandlare från Colombias regering och FARC-gerillan har skrivit under ett avtal om att inleda fredssamtal. Första rundan blir i Oslo 5 oktober, för att sedan fortsätta i Kuba.

Läs mer >>


 
 

2012-09-08
Ecuador har rätt att stå upp emot USA
Mark Weisbrot, The Guardian

USA utmålar sig som främjare av mänskliga rättigheter, men någon rätt att göra det har man sedan länge förverkat. Ecuadors president tog beslutet om asyl till Julian Assange eftersom det var det enda etiskt riktiga beslut som gick att ta.

Läs mer >>


 
 

2012-09-05
Stort kvinnligt inslag på beslutande positioner
Enligt spanska nyhetsbyrån EFE är antalet kvinnor i Kubas parlament 45 %. Det gör Kuba till nr tre i världen vad gäller kvinnlig representation i parlamentet.

Läs mer >>


 
 

2012-09-02
Mitt Romney hotar Kuba med krig
Det republikanska partiet i USA har nu formellt nominerat Mitt Romney som sin presidentkandidat. Angående Kuba har han bl.a. sagt: ”Om jag är lyckosam nog och blir näste president är det min förväntan att Fidel Castro äntligen ska tas bort från denna planet. Vi måste vara förberedda att under presidentens första eller andra mandatperiod, slå till mot Kuba för frihet.”

Läs mer >>


 
 

2012-08-27
Intellektuella i USA stöder Assanges asyl
Bland de drygt 4 000 undertecknarna av ett brev till Just Foreign Policy i USA finns Noam Chomsky, Naomi Wolf, Oliver Stone, Michael Moore, och Danny Glover. Brevet har överlämnats till Ecuadors ambassad i London. Undertecknarna hävdar att Assange har goda skäl att frukta en utlämning från Sverige till USA.

Läs mer >>


 
 

2012-08-24
Några funderingar kring fallet Julian Assange
Zoltan Tiroler

Efter den USA-stödda kuppen i Chile 1973 skyddade den svenska ambassadören mängder med flyktingar inne på ambassadområdet. Pinochet hotade aldrig med att kränka ambassadens immunitet (vilket man dock gjorde med Kubas).

Läs mer >>


 
 

2012-08-21
Mer om Oswaldo Payas död
Cuba Central Team (USA)

Trafikolyckan som orsakade Oswaldo Payas (ledare för Kubas Kristdemokrater)och en kollegas död har utnyttjats för att misstänkliggöra Kuba, men fakta som framkommit bekräftar den kubanska versionen.

Läs mer >>


 
 

2012-08-19
USA anklagar åter Kuba för terrorism
Liberación

31 juli utfärdade USA sin årliga lista över ”länder som stöder internationell terrorism”. Ännu en gång har man satt upp Kuba på denna lista. Det är för att kunna motivera sin blockadpolitik, liksom andra åtgärder riktade mot Kuba som hindrar landets ekonomiska och finansiella transaktioner.

Läs mer >>


 
 

2012-08-16
Inkomsterna från turismen ökar
2011 ökade inkomsterna från turismen till Kuba med nästan 13 %. Förra året besökte 2,7 miljoner människor Kuba, vilket gav intäkter på ca 2,5 miljarder dollar jämfört med 2,5 miljoner besökare och intäkter på 2,2 miljarder 2010.

Läs mer >>


 
 

2012-08-14
Venezuelas guldmedaljör tackar president Chávez
Venezuelas Ruben Limardo tog OS-guld i fäktning när han i finalen besegrade Norges Bartosz Piasecki med 15-10. Limardos seger har firats stort i hemlandet. Det är det första guldet på 44 år för Venezuela och det andra någonsin.

Läs mer >>


 
 

2012-08-11
USA (!) kräver utredning om Payás död
Liberación

Såväl den republikanske presidentkandidaten Romney som USA:s UD kräver en utredning om trafikolyckan som kostade ”dissidenten” Payás och en kollegas död.

Läs mer >>


 
 

2012-08-09
Kuba satsar på mer vindkraft
Kubanska myndigheter utvärderar möjligheten av att bygga åtta nya vinkraftsparker i centrala och östra Kuba. De skulle stå färdiga innan 2020 och ha en sammanlagd kapacitet på ca 280 MW. För närvarande har Kuba fyra vindkraftparker.

Läs mer >>


 
 

2012-08-06
Föraren i dödskraschen har digert trafikbrottsregister
Chicago Tribune

Föraren i bilen vars krasch dödade Oswaldo Payá och hans kollega var på väg att förlora körkortet i hemlandet Spanien, då han under två år begått 45 trafikbrott. Han undersöks nu för brott på Kuba, och kan dömas för vållande av de två passagerarnas död.

Läs mer >>


 
 

2012-08-05
USA anklagar Kuba för trafficking
Cuba Central Team (USA)

Ännu en gång placerar USA:s UD Kuba bland de länder som sysslar med människohandel, trafficking. Kuba anklagas för detta varje år av USA:s UD som påstår att kubaner tvingas till arbete och prostitution utomlands och att Kuba inte förhindrar de mellan 16 och 18 år från prostitution, då man blir myndig vid 16 års ålder i Kuba.

Läs mer >>


 
 

2012-07-31
Avslutning vid Sergels Torg för sommarkampanjen
Sommarkampanjen för De Fem avslutades under lördagen i Stockholm. Läs appelltalet av Kommittén Frige De Fems koordinator, Vania Ramírez.

Läs mer >>


 
 

2012-07-27
På ekojordbruk i Kuba
Proletären

"Överallt i städerna och deras utkanter lägger vi märke till vi de långsmala odlingsbäddarna med prydliga rader av prunkande grönsaker i färgskalans alla gröna nyanser. Under vår rundresa på Kuba i månadsskiftet februari, mars i år ser vi de omtalade stadsodlingarna som fört fram Kuba till en ledande position vad gäller hållbart, koldioxidneutralt jordbruk. Hur kommer det sig då att det relativt fattiga, lilla Kuba satsat och nått sådana framgångar inom ekologisk odling?"

Läs mer >>


 
 

2012-07-26
Google utestänger Kuba
Liberación

Om man försöker nå Google Analytics från Kuba får man följande meddelande på skärmen: "We’re unable to grant you access to Google Analytics at this time. A connection has been established between your current IP address and acountry sanctioned by the U.S. government."

Det betyder alltså att användare i Kuba nekas tillgång till sidan med hänvisning till USA:s blockadlagar.

Läs mer >>


 
 

2012-07-22
Utmaningar och optimism i Kuba
Anna Artén

"För tre år sedan rapporterade jag från ett Kuba som präglades av frustration och stor ovisshet inför framtiden. Idag är läget helt annorlunda. Nu genomsyras samhället av en positiv energi" skriver Anna Artén i ett reportage i tidningen Proletären.

Läs mer >>


 
 

2012-07-16
USA ökar anslagen till cyberkrig mot Kuba
USA har ökat anslagen för att med IT åstadkomma regimförändring i Kuba. Det avslöjas av dokument som El Nuevo Herald publicerat. Här avslöjas planerna på att investera 20 miljoner dollar i datakrigföring mot Kuba under innevarande budgetår.

Läs mer >>


 
 

2012-07-12
Dags för val på Kuba
Enligt Kubas vallagar kallas till val i oktober för delegater i kommunfullmäktige, provinsfullmäktige och Folkmaktens Nationalförsamling (parlamentet).

Läs mer >>


 
 

2012-07-10
Har Kuba rätt till utveckling?
Progreso Semanal

Fattiga och utsatta länder har försökt att göra Rätten till Utveckling till internationell lag ända sedan 1986 då Generalförsamlingen, i opposition mot USA, antog en deklaration om just rätten till utveckling. Denna bekräftades igen i Wien 2003.

USA och andra rika länder erkänner inte konceptet. Det USA vill för Kuba är att först strypa det och sedan utveckla det.

Läs mer >>


 
 

2012-07-09
Kuba fördömer statskuppen i Paraguay
”Kubas regering fördömer energiskt parlamentets statskupp mot landets konstitutionelle president Fernando Lugo och broderfolket i Paraguay" säger Kubas UD i ett uttalande.

Läs mer >>


 
 

2012-07-07
Michael Moore om Fidel och exilkubanerna
Har exilkubanerna i Miami någonsin frågat sig vad Fidel Castro gjort för att vara så länge vid makten? Redan från första stund efter att Castro befriade sitt land från den korrupta Batistaregimen (som hade stöd av USA och maffian) har Washington demonstrerat en stor uppfinningsrikedom för att bli av med Fidel.

Läs mer >>


 
 

2012-07-03
Roberto González död
Roberto González, bror till René González har avlidit. Han var Renés enda syskon, och har under flera år som advokat ingått i gruppen av försvarare av De Fem.

Läs mer >>


 
 

2012-06-29
Kuba och Havana Club får förgäves stöd av WTO
Världshandelsorganisationen WTO ger sitt stöd till Kuba inför den varumärkesstöld av det kubanska rommärket Havana Club i USA som USA:s Högsta Domstol nu godkänt.

Läs mer >>


 
 

2012-06-28
”OAS måste reformeras eller lägga ner!”
De Amerikanska Staternas Organisation, OAS, har inlett sin 42:a Generalförsamling. Mötet hålls i Bolivia. Värdnationens president, Evo Morales, krävde en reformering av organisationen, alternativt en nedläggning.

Läs mer >>


 
 

2012-06-24
Boxningsmästaren Teofilo Stevenson har avlidit
Den kubanske tungviktsboxaren Teofilo Stevenson, som tog hem tre olympiska guldmedaljer, har avlidit efter en hjärtattack, vid en ålder av 60 år.

Läs mer >>


 
 

2012-06-22
ALBA-länderna säger nej till utländsk inblandning i Syrien
”Den föreslagna resolutionen är ett försök att blanda sig i Syriens inre angelägenheter utan försök till dialog, utan försök att hitta en fredlig lösning”, säger en representant för Bolivia, Kuba, Ecuador, Nicaragua och Venezuela. Man vill inte se en upprepning av det som hände i Libyen.

Läs mer >>


 
 

2012-06-19
Journalister i Ecuador avlönade av USA
Nyligen släppta dokument från Wikileaks visar att flera kända journalister i Ecuador fungerade som informatörer till USA:s ambassad i Quito. Landets president Rafael Correa har i skarpa ordalag fördömt journalisterna. Han kritiserade också de privata, ”fria” medierna som inte publicerat avslöjandena.

Läs mer >>


 
 

2012-06-18
Politiker tysta inför mordbrand i Miami
Den Latinamerikanska Arbetsgruppen, LAWG, en NGO i Washington, vill att Kongressen uttalar sig om mordbranden mot en resebyrå i Miami som organiserade resor till Kuba. LAWG har skickat brev där man kritiserar att ingen Kongressledamot har fördömt mordbranden som den kallar en ”terroristattack, rätt och slätt”.

Läs mer >>


 
 

2012-06-14
Kubanska oppositionella misshandlade och häktade efter sammandrabbningar med polisen... Den spanska
En talesperson berättar att 18 polismän kom till platsen klockan sju på morgonen, och slog och häktade fyra demonstranter.

Läs mer >>


 
 

2012-06-12
Protester mot USA:s vägran att utfärda visum till kubanska akademiker
Akademiker i den kubanska sektionen av Latin America Studies Association, LASA, träffades i maj och diskuterade att förlägga framtida konferenser utanför USA. Det efter att deltagandet på deras kongress tunnats ut genom Obama administrationens vägran att utfärda visum till närmare ett dussin kubanska akademiker.

Läs mer >>


 
 

2012-06-11
Ericsson betalar dyrt för blockadbrott
Ericssons dotterbolag i Panama ska betala 1,75 miljoner dollar i böter till USA för affärer med Kuba.

Läs mer >>


 
 

2012-06-10
Orlando Bosch & Vivian Mannerud, terrorist och offer
Tidningen El Nuevo Herald annonserade förra veckan ett arrangemang av Den Kubanska Patriotiska Juntan för att uppmärksamma Orlando Boschs liv. Händelsen ägde rum på ettårsdagen av hans död. Det betyder att årsdagen av denne terrorists död, medansvarig till 73 passagerares död på ett civilt flygplan, firades samma dag som mordbranden mot resebyrån Airline Brokers.

Läs mer >>


 
 

2012-06-07
Rädda Barnen: ”Kuba är det bästa landet i tredje världen att vara mor i”
I Rädda Barnens årliga Index har Kuba än en gång hamnat högst på listan som det bästa landet i Latinamerika för mödrar. Rapporten analyserar 43 länder i de rika, 81 i den fattiga och 42 i de fattigaste länderna.

Läs mer >>


 
 

2012-06-04
95 procent av turisterna i Kuba är nöjda
95 % av de turister på Kuba som deltagit i en undersökning säger att de rekommenderar vänner och bekanta att resa dit. 87 % anser att de får valuta för pengarna. 42 % av de tillfrågade hade varit i Kuba tidigare. Svaren ger en del av förklaringen till den stadigt ökande turismen till Kuba.

Läs mer >>


 
 

2012-06-02
Kongressmän i USA kräver möte med IKEA
Påståenden om att kubanska fångar arbetade med möbler till IKEA på 1980-talet har föranlett exil-kubanska Kongressmän i USA att kräva ett möte med IKEA:s Nordamerikachef.

Läs mer >>


 
 

2012-05-31
New York Times om Kubas ledande jämställdhet
I början av maj publicerade New York Times två artiklar av Luisita Lopez Torregrosa om jämlikhet mellan könen i Kuba och Latinamerika. Den första artikeln hade titeln ”Kuba kan vara det första feministiska landet i Latinamerika”.

Läs mer >>


 
 

2012-05-30
Tyska riksdagsledamöter vädjar för de Fem

I ett brev till USA:s justitieminister Eric Holder vädjar 17 tyska socialdemokratiska riksdagsledamöter för rättvisa för de Fem Kubanerna, som i 13 år suttit fängslade i USA, oskyldigt dömda.

Läs mer >>


 
 

2012-05-27
Terrorismen återvänder till Miami
Progreso Semanal (USA)

Äntligen har brandmyndigheterna i Miami bekräftat det alla redan visste och det som FBI vägrat säga: Att det var en anlagd brand, utfört av experter, som förstörde kontoret för resebyrån Airline Brokers.

Läs mer >>


 
 

2012-05-25
USA tror på vinst för Chávez
Högerns kandidat i presidentvalet i Venezuela i oktober, Henrique Capriles, ser ut att gå emot ett klart nederlag mot sittande presidenten Hugo Chávez. Det säger nu en av Capriles viktigaste rådgivare, US-amerikanen Peter Greenberg.

Läs mer >>


 
 

2012-05-24
Misslyckad borrning efter olja
Spanska Repsol, som borrar efter olja utanför Kubas kust, rapporterar att det första borrhålet inte gav någon olja. Källan ska pluggas igen och överges. En expert kommenterar: ”Det betyder inte att det inte finns olja, men det verkar som de missat oljekällan.”

Läs mer >>


 
 

2012-05-21
Brasilien näpsar USA
I samband med att Brasiliens president Dilma Rousoff besökte Kuba satte USA press på Brasilien för att föra fram USA:s agenda på ön. Men Brasiliens utrikesminister deklarerade inför besöket att Brasilien inte hade för avsikt att kritisera Kuba.

Läs mer >>


 
 

2012-05-18
Vapensmuggling från USA
Kuba har skickat två formella klagomål om flera fall då kubanska myndigheter upptäckt skjutvapen i bagaget som kommer från Miamis flygplats.

Läs mer >>


 
 

2012-05-15
Stort utrymme för fallet med de Fem i Skottlands parlament
Den 9 maj fanns bland åhörarna i Skottlands parlament Rosa Aurora Freijanes, maka till Fernando Gonzalez, och Antonio Guerrero, som bär samma namn som sin far. Anledningen till att de anhöriga till två av de Fem befann sig där var den stora uppmärksamhet som det skotska parlamentet denna dag ägnade fallet med de Fem.

Läs mer >>


 
 

2012-05-12
Ingen slutdeklaration från toppmötet i Colombia
Ledarna för Argentina, Brasilien och Colombia gjorde det klart att de inte kommer till nästa toppmöte, planerat till Panama 2015, ifall inte Kuba deltar. USA:s allierade Colombia kallade USA:s uteslutning av Kuba för ”oacceptabelt”. På grund av motsättningar mellan USA/Kanada och resten av länderna blev det ingen deklaration från mötet.

Läs mer >>


 
 

2012-05-09
Obamas säkerhetschef i blåsväder
Obama behöver förmodligen göra sig av med chefen för Secret Service, SS, Mark ”Lucky” Sullivan så snart som möjligt. Sullivan ansvarar för Obamas personliga säkerhet. Hans agenter prioriterade prostituerade vid toppmötet i Cartagena, Colombia.

Läs mer >>


 
 

2012-05-08
Kampen mot korruption fortsätter
De kubanska myndigheterna har arresterat ytterligare en chef på Coral Capital Group Ltd, en brittisk investmentfirma. Det som en del i kampen mot korruption på ön.

Läs mer >>


 
 

12-05-05
Johan Ehrenberg och ETC dåligt underrättade om Kuba
Drar kommunismen sin sista suck på Kuba? Är landets världsberömda och hyllade klimatpolitik egentligen en katastrof? Det menar Johan Ehrenberg i ett specialnummer av tidningen ETC. Men hans påståenden saknar källor, och kritiken grundas på grova sakfel och missförstånd av viktiga frågor.

Eva Björklund, redaktör för Tidskriften Kuba, bemöter i en serie artiklar Ehrenbergs påståenden.

> Introduktion: Har Ehrenberg rätt?
> Måste Kuba importera 80 procent av sina livsmedel?
> Felaktigheter och fördomar om Kuba
> Om ekonomi och tillväxt
> Ehrenberg förringar såväl USA:s blockad som Kubas sociala landvinningar

Läs mer >>


 
 

2012-05-04
Dubbelagent avslöjar CIA
En av årets mest uppmärksammade böcker på den Internationella Bokmässan var ”Enemigo” (Fiende) av Raul Capote. Han beskriver hur han värvades av CIA för att försöka vinna över kubanska intellektuella och ungdomar.

Läs mer >>


 
 

2012-05-03
WHO berömmer åter Kubas hälsovårdssystem
WHO:s generaldirektör Margaret Chan, framhåller den kubanska modellen för hälsovård och utbildning av hälsovårdsarbetare som en inspiration för andra.

Läs mer >>


 
 

2012-05-02
Reportrar Utan Gränser kritiserar Kuba
Åter kritiserar Reportrar Utan Gränser bland annat Kuba. Denna gång gäller det ”Fiender till Internet”. Men det är svårt för RUG att hitta något konkret att kritisera, och en hel del central information utelämnas.

Läs mer >>


 
 

2012-04-28
Yttrandefrihet i Miami, igen
Chefen för baseballaget Marlins i Miami, Ozzie Guillen, har stängts av i fem matcher efter att han uttalat sin beundran för Fidel Castro till Time Magazine.

Läs mer >>


 
 

2012-04-26
Yttrandefrihet i Miami: terroristen Posadas målningar visas och skylt för de 5 tas ner
Den stora betalda skylt med krav på frigivning av de 5 kubanerna plockades ner från en gata i Miami, efter protester från affärsmän och en grupp exilkubaner. Samtidigt annonserar en bank att den sponsrar en utställning med ”konst” av terroristen Luis Posada Carriles.

Läs mer >>


 
 

2012-04-24
USA exproprierar kubanska pengar
Värdet på de kubanska fonder som USA frusit är cirka 245 miljoner dollar. En stor del av dessa kubanska pengar har nu konfiskerats av USA för andra ändamål.

Läs mer >>


 
 

2012-04-22
Från Grisbukten till Cartagena
Cubadebate

Om invasionen vid Grisbukten var imperialismens första stora nederlag i Amerika så sluter toppmötet i Cartagena cirkeln 50 år senare. Istället för att Washington pådyvlar kontinenten sin vilja är det nu Latinamerika som sätter mönstret och lämnar Obama bekymrad över relationen med en granne som slipper ur hans händer.

Läs mer >>


 
 

2012-04-20
Måste man förklara att Kuba inte är ett arabland?
Silvio Rodríguez

På senare tid har ett antal reaktionära idéer lanserats i tidningar på ett helt absurt sätt, men som om de vore logiska. Exempelvis frågar sig varje dag någon idiot varför Kuba inte har nåtts av en arabisk vår. Och en del, påstått respektabla, dagstidningar upprepar idiotin som om det vore något sensationellt.

Läs mer >>


 
 

2012-04-19
Latinamerika enade för Kuba - USA:s delegation på bordell
Motsättningarna mellan Latinamerika och USA om Kuba ledde till att det inte blev någon slutdeklaration från det Amerikanska Toppmötet i Cartagena, Colombia. USA misslyckades med att återta sitt inflytande i regionen. För första gången i historien så uttalade sig alla stater i Latinamerika mot uteslutningen av Kuba i OAS. Detta var en motgång för Obama som försökte öka handelsförbindelserna med regionen för att skapa välbehövliga jobb i USA.

Läs mer >>


 
 

2012-04-16
Florida förbjuder kontrakt med företag som har förbindelser i Kuba
I mars gick lagstiftning igenom i Florida som förbjuder anlitande av företag som har affärer med Kuba. Lagen riktar sig mot Odebrecht USA, en Floridabaserad filial till ett brasilianskt industrikonglomerat som deltar i utbyggnaden av den kubanska hamnen Mariel.

Läs mer >>


 
 

2012-04-13
USAID släpper inte dokument om Freedom House och dess Kuba-aktiviteter
Som svar på en begäran utifrån Freedom of Information Act (FOIA), släppte USAID minimalt med dokumentation om sitt kontrakt med Freedom House från 1999. Mer aktuella dokument vägrar man att släppa och hänvisar till sträng sekretess.

Läs mer >>


 
 

2012-04-12
USA skruvar åt tumskruvarna på spanska företag med intressen i Kuba
USAs Securities and Exchange Commission (SEC) skickade i höstas ett brev till spanska telebolaget Telefonica och ville ha uppgifter om företagets affärer i Kuba. Ett dotterbolag till Telefonica, som arbetar med undervattenskablar, höll samtal med kubanska myndigheter 2009. Men det projektet har stoppats till dess att USA ger sitt tillstånd, enligt vad spanska dagstidningen El Pais uppger.

Läs mer >>


 
 

2012-04-10
Brigadgeneral i USA kräver att Kuba stryks från listan över terroristländer
Den inflytelserike brigadgeneralen John Adams uppmanar USA att stryka Kuba från länder som stöder terrorism och slutar med sin kontraproduktiva och hycklande politik mot landet. ”Att behålla Kuba på listan är en anakronism och motverkar Washingtons kamp mot terrorism” hävdar den pensionerade generalen.

Läs mer >>


 
 

2012-04-08
Yoani Sanchez fabricerar nyheter
Sanchez har fabricerat egna nyheter när hon på Twitter hittat på en historia om inget mindre än en påstådd skottlossning i Havanna. Bloggaren påstår att en diplomatbil med en venezolansk diplomat besköts och diplomaten träffades i huvudet. Sanningen är att det rörde sig om ett stenskott som träffade chauffören.

Läs mer >>


 
 

2012-04-05
Upprop för de Fem av svenska kulturarbetare och politiker
Den USA-födda antikrigsaktivisten Cindy Sheehans besök till Irland och Sverige, motiverade svenska politiska och kulturella personligheter att uttala sig i solidaritet med De Fem Kubanerna (se bifogad skrivelse).

  Initiativet till ett stöduttalande uppkom när det fortfarande inte rådde säkerhet om huruvida myndigheterna i USA skulle ge René González tillstånd att besöka sin bror på Kuba.

Läs mer >>


 
 

2012-04-04
Desperation i Miami
Granma

I tre månader har högerextrema kongressledamöter i Miami och deras anhängare fört en massiv kampanj mot Miamis katolske biskop Thomas Wenski som organiserar en pilgrimsfärd till Havanna i samband med påvens besök. På radio och i andra medier anklagar de kyrkan för ”avsaknad av etik”.

Läs mer >>


 
 

2012-04-03
Politisering av påvens Kubabesök
Cubadebate

Efter att ha misslyckats med att avstyra påvebesöket satsade miamistyrda grupper av "dissidenter" på provokationer för att pressa Vatikanen att fördöma den kubanska revolutionen. Bland det mest patetiska är gruppernas brev på Internet där de säger sig välkomna påven enbart om denne tar ställning för dem.

Läs mer >>


 
 

2012-03-29
Gomorron Sverige med Eva Björklund och René Vásquez Díaz
Med anledning av påvens besök på Kuba bjöds igår Eva Björklund och René Vásquez Díaz in till Gomorron Sverige på SVT.

Läs mer >>


  
”Orkaninsamlingen” växer
Pg 23 57 15–0 — Mediciner för Kuba
Den 16 november har insamlingen passerat 85.000 kr. Totalt har ett hundratal inbetalningar gjorts med olika stora belopp. Stockholm har nästan uppnått 30.000 kr. Tvåa är Halmstad med omnejd på nästan 9.000. Uppsala: 7.500, Göteborg 7.200 och Jönköping 5.500 kr.
Läs mer >> 

 
Stöd orkandrabbade Santiago de Cuba
Elva personer har förolyckats, och de värsta orkanskador någonsin har drabbat halvmiljonstaden Santiago de Cuba i östra Kuba. Bostäder, jordbruk, och infrastruktur har förstörts. Inte minst barnen drabbas. Svensk-Kubanska Föreningen skickar omedelbart 10 000 kr för insatser för barnen i Santiago de Cuba.

Vill du eller din organisation hjälpa, skicka ditt penningbidrag till Svensk-Kubanska Föreningens insamling Mediciner för Kuba Plusgiro pg 23 57 15-0. Skriv ORKANEN SANDY på talongen.
Läs mer >> 

 
Ny e-postadress!
Adressen till föreningen är nu
info@svensk-kubanska.se 
 
Förmånliga bokpriser!
Förmånliga priser på många intressanta böcker om Kuba!

Till webshoppen >>
 
 

Publikation om De Fem och terrorismen mot Kuba
Kommittén Frige de Fem och Svensk-Kubanska Föreningen publicerar nu en ny skrift om terrorn mot Kuba och fallet med de fem kubanerna - politiska fångar i USA.


Ladda ner dokumentet >>
(PDF, 4 Mb)

 

 
Dissidenter?

De stora medierna fortsätter att kalla s.k. dissidenter som dömts för landsförräderi på Kuba för "politiska fångar". Helt nyligen frigav Kuba i förtid ytterligare ett par av dessa. Bland annat vilseleder Sveriges Radio som i sin rapportering använder ord som "den politiska fången och journalisten". Vi har plockat fram de utförliga domarna för dessa senaste två som Kuba frigett i förtid, och sammanfattat dem här nedan. Hur hade svenska domstolar förhållit sig om svenskar på liknande sätt gått en fientlig främmande makt till mötes? Läs mer>>


 

 
Amnesty uppmanar USA:s regering:
Agera för rättvisa för De Fem Kubanerna, politiska fångar i USA

  
USA:s regering uppmanas att vidta åtgärder så att de i USA sedan 1998 fängslade kubanerna Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernández, Ramón Labañino och René González får en rättvis behandling.

Läs mer>>
Läs rapporten (PDF, engelska)>>

 


 
Aktuellt - ALBA

2012-11-07
Rafael Correa:
”Nu står vi på tur!”
>>


2012-07-09
Kuba fördömer statskuppen i Paraguay>>

2012-07-09
USA kände till planerna på att avsätta Paraguays Lugo>>

2012-06-22
ALBA-länderna säger nej till utländsk inblandning i Syrien >>

Till Aktuellt - ALBA >>

 


 
Aktuellt - Miljö & Klimat

Kuba ökar sin skogsareal >>

Kuba satsar på vindkraft >>

På ekojordbruk i Kuba >>

Havanna sysselsätter 44 000 med stadsodling>>

Kuba ökar produktionen av förnybar energi >>

Stadsjordbruk ger mer än en miljon ton grönsaker >>

Svenska stadsodlare inspireras av Kuba >>Ny bok:
Kubas omställning till ekologisk hållbarhet, Jan Strömdahl >>Till Aktuellt - Miljö & Klimat

 

 


USA finansierar dataspel för att främja oppositionen på Kuba
USA:s UD planerar att lägga 4,2 miljoner dollar till organisationer som arbetar för ”demokrati och mänskliga rättigheter.” Ett av projekten handlar om att skapa dataspel för att få kubanska ungdomar att spela ”och engagera sig i Kubas framtid.”

Läs mer >>


 
 


Ursprungsbefolkning i Australien alfabetiseras av Kuba
Australiensiska aboriginer som deltagit i ”Ja, jag kan”- alfabetiseringsprogrammet i staden Wicannia i New South Wales har fått diplom av Kubas regering. ”Ja, jag kan”-programmet (Yo sí poedo) har använts i 28-länder och vunnit pris från UNESCO.

Läs mer >>


 
 


Kuba bättre än någonsin i Paralympics
Kuba hamnade på 15:e plats i Paralympics i London. Kuba vann nio guld, fem silver och tre brons. Kuba debuterade i Paralympics i Barcelona 1992.

Läs mer >>


 
 

2012-09-09
PayPal stänger av spanskt stöd till Kuba
I tisdags meddelade PayPal den spanskbaserade organisationen Yagruma att man stängt deras konto för att det inte är i överensstämmelse med USA-regeringens regler. Yagrumas syfte är att hjälpa kubanska artister genom att skaffa fram finansiering av deras projekt genom internationell ”crowd-funding”.

Läs mer >>


 
 

2012-09-04
Kubansk diabetesmedicin testas i Europa
Det kubanska läkemedlet Hebeprot-P ska nu för första gången testas i Europa. Medlet är verksamt mot diabetesrelaterade fotsår och gör att man kan undvika amputationer. Fler än 70 000 patienter i olika länder har behandlats med Hebeprot-P sedan medlet introducerades.

Läs mer >>


 
 

2012-08-29
Över åtta miljoner kubaner registrerade för årets val
Kubas valmyndighet tillkännagav nyligen att ca 8,5 miljoner röstberättigade hade registrerat sig inför de allmänna valen i oktober. Av dessa är ca 200 000 förstagångsväljare.

Läs mer >>


 
 

2012-08-26
Ecuadors starka stöd till pressfriheten
När Wikileaks grundare Julian Assange sökte asyl på Ecuadors ambassad i London den 19 juni var det många som frågade sig ”varför Ecuador?” Det enkla svaret är att det beror på att Ecuadors regering varit ett starkt stöd för Wikileaks, vilket återspeglar dess hållning för att försvara medie- och informationsfrihet.

Läs mer >>


 
 

2012-08-23
Åklagaren yrkar på 7 års fängelse för chauffören av bilen med Payá
Cuba Central Team (USA)

Det kubanska åklagarväsendet yrkar på sju års fängelse för spanjoren Angel Carromero, som körde bilen när den i hög fart kraschade mot ett träd, då de två kubanerna Oswaldo Paya och Harold Cepero dog.

Läs mer >>


 
 

2012-08-18
USA betalade för att störa påvens Kubabesök
En video som Kubas regering offentliggjort visar enligt AP intervjuer med fyra mexikaner som fängslades under påvens besök till Kuba i mars. De intervjuade medger att de ”betalades, utbildades och fick instruktioner” om att skapa oro under påvens besök.

Läs mer >>


 
 

2012-08-15
Kuba åter bästa Latinamerikanska land i OS – trots USA:s blockad
Kuba blev åter bäst i Latinamerika och slutade som nr 15 på medaljlistan i OS i London. (Sverige blev 37:a). Kuba tog hem 14 medaljer, varav fem guld.

Läs mer >>


 
 

2012-08-14
KD:s Modig i illegala aktiviteter
Kubansk TV visade en dokumentär i fredags i vilken det framgår att Angel Carromero och Aron Modig, de två utlänningarna inblandade i bilolyckan 22 juli i östra Kuba, rest in i landet på turistvisum och trots detta ägnat sig åt rent politiska aktiviteter.

Omfattande material presenterades om banden mellan europeiska högerpolitiska organisationer med olika organisationer som arbetar för USA:s regering med syftet att genomföra subversiva handlingar i Kuba. Modig har bett om ursäkt för sitt handlande, men hans parti säger sig fortsätta stödet till ”demokratirörelsen” i Kuba.

Läs mer >>


 
 

2012-08-12
Kuba ökar sin skogsareal
Kuba behöver plantera ytterligare ca 225 hektar skog för att uppfylla målet att drygt 29 % av landets yta ska täckas av skog före 2015.

Läs mer >>


 
 

2012-08-08
KD:s inblandning i Kubas angelägenheter ledde till deras skyddslings död
Bilolyckan i Kuba som krävde två liv berodde på chauffören, en spansk rikemanspojk som är van att göra vad han vill, och körde över 100 km/h på en dålig 60-väg.

Trots samstämmiga vittnesmål både från de två överlevande och andra trafikanter som till fullo bekräftar den kubanska utredningen, så gick det mindre än två timmar från olyckan innan politiker och medier i väst anklagade Kubas regering för olyckan.

Läs mer >>


 
 

2012-08-03
Kuba hålls off-line av USA
Global Post

"USA:s regering har en ny plan för att bryta igenom muren av den kommunistiska censuren och låta data fritt rinna igenom. Men först måste USA blockera din tillgång till en del häftig mjukvara." skriver Nick Miroff, Global Post.

Läs mer >>


 
 

2012-08-01
USA:s besatthet av Fidel Castro
Enligt den kände nordamerikanske Kubakännaren Lars Schoultz har USAs regering följt Fidel Castros göranden och låtanden sedan 1947, då han gick i college för sextiofem år sedan.

Läs mer >>


 
 

2012-07-28
Vilken tragedi som helst duger för att smutskasta Kuba
Eva Björklund

Oswaldo Payá omkom tillsammans med en medarbetare i en tragisk bilolycka. Payás dotter hävdade omedelbart att det handlade om mord. Detta spreds snabbt av de västliga massmediajättarna. Hennes påstående har inte kunnat stödjas av några vittnen, däremot har den i väst uppburne "dissidenten" Elizardo Sanchez motsagt hennes uppgifter.

Läs mer >>


 
 

2012-07-24
Vad Kuba kan lära oss om mat och klimatförändringar
Slate.com

Efter Kalla Krigets slut mötte Kubas jordbruk många utmaningar som nu resten av världen har att vänta. För den som vill se hur framtidens fossilbränslefria, klimattåliga och högteknologiska jordbruk ser ut, finns det få platser på jorden som Republiken Kuba, skriver Raj Patel på Slate.com.

Läs mer >>


 
 

2012-07-23
USA fortsätter sitt subversiva arbete mot progressiva regeringar
Liberación

USA upprepar sin beslutsamhet att finansiera subversiva grupper som arbetar för att destabilisera sina regeringar. I det här fallet gäller det ALBA-länderna i Latinamerika som arbetar för politisk, ekonomisk och social integration bland deltagarländerna.

Läs mer >>


 
 

2012-07-20
De första demokratiska valen i Kuba?
Progreso Semanal (USA)

Dagen för presidentvalen i USA 2004 genomförde chefen för USA:s Intressekontor i Havanna en simulerad röstning som han kallade ”ett verkligt utövande av demokrati”. Det var gräddan av den kubanska dissidentrörelsen som röstade (och sedan blev belönade med gåvor efter avlagd röst), men valresultatet blev nedslående...

Läs mer >>


 
 

2012-07-17
Havanna sysselsätter 44 000 med stadsodling.
Stadsodling kommer att bli en nödvändighet i framtiden. Det menar Björn Forsberg, som forskar på hur människor ställer om samhället underifrån, från gräsrotsnivå.

"Det är en del av omställningen till ett mer resurssnålt sätt att leva."

Läs mer >>


 
 

2012-07-14
USA-politiker ger tyst samtycke till terrordåd
Samma US-amerikanska politiker som anklagar Kuba för terrorism har varit tysta inför terrordådet mot den Miami-resebyrån som dristat sig att arrangera en resa till Kuba.

Läs mer >>


 
 

2012-07-12
Kuba reagerar på bötfällningen av banken ING
Obamaadministrationen har utdömt extremt höga böter på banker och företag som gjort affärer med Kuba. Kubas UD har nu gjort ett uttalande som svar på de böter på $619 miljoner som den holländska banken ING ska betala till USA för påstådda brott mot blockaden.

Läs mer >>


 
 

2012-07-09
USA kände till planerna på att avsätta Paraguays president Lugo
Sedan 2009 har USA känt till oppositionens planer på att ersätta president Fernando Lugo så snart tillfälle ges, enligt ett dokument publicerat av Wikileaks.

Läs mer >>


 
 

2012-07-04
Nytt nummer av tidskriften Kuba
Läs om det senaste numret av Tidskriften Kuba, och ladda ner artiklar! Läs om stora kulturevenemang, Kubas ekologiska framsteg, och mycket mer.

Tidskriften Kuba >>


 
 

2012-07-01
Vilka fick NED:s dollarmiljoner?
National Endowment for Democracy, NED, ett organ för USA och CIA har nu offentliggjort vilka som fått deras ”donationer” i Kuba under 2010. Det gäller 2,4 miljoner dollar.

Läs mer >>


 
 

2012-06-30
”Kuba bästa turistlandet”
I den 20:e utgåvan av Premios Travelranking, som varje år publiceras av spanska resetidningen Agenttravel, hamnade Kuba på 1:a plats vad gäller turistmål. Utmärkelsen anses vara en klassiker inom turistnäringen.

Läs mer >>


 
 

2012-06-28
Bank döms till rekordböter av Washington
USA:s Finansdepartement har dömt den holländska banken ING till böter på 619 miljoner dollar för brott mot USA:s blockadlagar. Det är den högsta summan hittills.

Läs mer >>


 
 

2012-06-26
Kubanska exilmaffian deltar i hyllning av Pinochet
Till premiären av en film som hyllar Chiles förre diktator Pinochet inbjöds flera av de ledande företrädarna för den kubanska exilmaffian i Miami.

Läs mer >>


 
 

2012-06-23
De Fem till juridiskt frontalangrepp
Elva år har gått sedan De fem kubanerna dömdes till långa fängelsestraff i USA. Rättegången var politiserad och korrumperad, och domarna har fördömts av både FN och Amnesty. Nu har avslöjats att USA:s regering lät avlöna journalister i Miami medan rättegången ägde rum, med syftet att i pressen angripa de åtalade.

De Fems försvarsadvokater lägger efter avslöjandet krav på en undersökning och en omförhandling med domaren.

Läs mer >>


 
 

2012-06-20
Kuba ökar produktionen av förnybar energi med 12 procent
Kubas regering har lagt fram en plan för att öka produktionen av förnybar energi med 12 % de närmaste åtta åren. I planen ingår utveckling och produktion av biomassa, biogas, sockerrör, sol-, vind- och vattenkraft för produktion av förnybar energi.

Läs mer >>


 
 

2012-06-17
Dubbelagenten Raul Antonio Capote
Raul Antonio Capote skolades av CIA. Hans agentnamn inom CIA var ”Pablo” och bland hans uppdrag ingick att övertyga universitetsstuderande att vända sig mot sitt land. De anses som nyckelpersoner av CIA. Men ”Pablo” var i själva verket agent för kubanska säkerhetstjänsten, och han beskriver sitt arbete för CIA i boken ”Enemigo” (Fiende), som lanserades under senaste bokmässan i Havanna.

Läs mer >>


 
 

2012-06-16
Romney lovar hårdare tag mot Kuba
I ett tal inför exilkubaner i Florida lovade den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney att hans stöd för störtandet av den kubanska regeringen inte bara kommer bestå av ord, utan även av handling.

Läs mer >>


 
 

2012-06-14
Mänskliga Rättigheter à la USA
Kubas UD förkastar i ett uttalande USA:s anklagelser om stöd till terrorism och brott mot mänskliga rättigheter. ”Lögnerna och förvrängningarna svarar enbart mot det desperata behovet hos USA:s regering att rättfärdiga landets grymma blockadpolitik, som varje dag fördöms alltmer i och utanför USA.”

Läs mer >>


 
 

2012-06-12
Kuba i WHO:s ledning
Kuba tar plats i WHO:s verkställande utskott tillsammans med USA. Det skedde vid Världshälsoorganisationens 131:a möte i Geneve.

Läs mer >>


 
 

2012-06-11
Johan Ehrenbergs "sista suck"
Zoltan Tiroler

I en massiv 120-sidig specialbilaga i sin tidning ETC sågar Johan Ehrenberg Kubas miljösatsningar. Det kan tyckas märkligt att en ”miljöprofil” som JE lägger så mycket krut på att kritisera Kuba, ett land som skrev in miljöfrågorna i sin grundlag redan 1992, och som fått stort internationellt erkännande för sitt arbete.

Läs mer >>


 
 

2012-06-08
Fransk medborgare, på väg till Havanna från Madrid, stoppas av USA
Hernan Calvo Ospina, colombiansk journalist boende i Frankrike och medarbetare i Le Monde Diplomatique, berättar hur han av USA:s ambassadpersonal förbjöds att flyga till Kuba från Spanien.

Planets rutt hade ändrats till att gå igenom USA:s luftrum, så att det landet kunde ta sig rätten att kontrollera alla passagerare. Calvo Ospina kunde därmed hindras att utnyttja sin biljett, eftersom USA:s regering betraktade honom som "farlig".

Läs mer >>


 
 

2012-06-05
Holländsk bank betalar skadestånd till USA
Den holländska banken ING rapporteras vara nära en överenskommelse vad gäller ett påstått brott mot USA:s blockadlagar mot Kuba. En talesperson för ING uppger att banken reserverat över 300 miljoner euro för en lösning och trodde att den summan skulle täcka det mesta av USA:s skadeståndskrav.

Läs mer >>


 
 

2012-06-03
Fler USA-lagar mot utländska företag
Representanthuset har antagit en lag som från 2013 hindrar Försvarsdepartementet att anlita människor eller företag som gör affärer med stater på USA:s lista över länder som stöder terrorism.

Läs mer >>


 
 

2012-06-01
Förtrycket i Honduras allt brutalare
Terrorn i Honduras, som kostar nära 209 honduraner livet per dygn, ska ses i ljuset av att Pentagon och den honduranska oligarkin försöker skapa ett klimat som ger intrycket av att narkotikakartellerna är på väg att ta över landet och att Honduras folk behöver en mäktig allierad som så klart återfinns norr om Rio Grande.

Läs mer >>


 
 

2012-05-31
Kubaner turistar mer
Det är inte bara turismen till Kuba som ökar, utan också den inhemska turismen. 2011 handlade det om en ökning med 32 %, rapporterar Turistministeriet.

Läs mer >>


 
 

2012-05-29
Mordbranden i Miami tystas ner
Liberación

Allt tyder på att det var en anlagd brand som förstörde resebyrån Airline Brokers i Miami, som arrangerat resor till Kuba under påvens besök. FBI tiger dock om ärendet. Man har tidigare sagt att de anti-kubanska terroristerna inte är en prioriterad fråga.

Läs mer >>


 
 

2012-05-25
USA nekar åter visum till kubanska forskare
Inför en stor konferens i San Francisco, anordnad av Latin America Studies Association, LASA, har flera kubanska akademiker nekats inresetillstånd. På senare år har LASA undvikit konferenser i USA eftersom kubaner inte fått närvara.

Läs mer >>


 
 

2012-05-23
USA skärper reglerna för resor till Kuba
Myndigheterna i USA ökar sin kontroll över de studieresor som numera får arrangeras till Kuba, efter tillstånd. Tillstånd kan ges till resor med kulturella eller studiesyften. Myndigheten OFAC tillkännager att om inte programmet följs till punkt och pricka kan resenären bötfällas med 65 000 dollar och researrangören mista sitt tillstånd.

Läs mer >>


 
 

2012-05-21
USA nekar kubaner visum till paneldebatt i New York
USA:s UD har nekat visum för två kubanska diplomater som ansökt om att få resa till en paneldebatt i New York. De två diplomaterna från Kubas Intressekontor i Washington hindras därmed att resa till New York.

Läs mer >>


 
 

2012-05-17
FN berömmer Nicaragua för fattigdomsbekämpning
Den regionala chefen för FN:s Internationella Utvecklingsfond för jordbruk, Josefina Stubbs, framhåller Nicaraguas stora framsteg i kampen mot fattigdomen.

Läs mer >>


 
 

2012-05-14
På vilken sida om världshaven finns barbarerna, egentligen?
Jorge Capelán

Idiotin i svensk media om Latinamerika fortsätter, återigen med Kuba som favoritobjekt. Enligt DN har kubanerna aldrig fått smaka på orientaliska maträtter, inte ens "utländsk mat" överhuvud taget. “Vissa har aldrig provat utländsk mat. Nu slår den första privata, indiska restaurangen upp portarna på Kuba”, kan man läsa i ingressen till artikeln ”Första orientaliska restaurangen på Kuba” som DN:s webbsida publicerad igår.

Läs mer >>


 
 

2012-05-12
Imperiets härskare i Colombia
El Tiempo (Colombia)


De ser normala ut, men kostymerna som Obama hade på toppmötet var armerade. Armeringen, i kevlar, ska klara kulor. Förutom specialkläderna hade han framför sig en liten låda med mediciner, inklusive kraftfulla tabletter mot en eventuell förgiftning. Men han åt för det mesta inte av den serverade maten, istället var det medhavd mat och kockar från USA som anlitades.

Läs mer >>


 
 

2012-05-10
Kuba ändrar utreselagarna inom några månader
Parlamentets talman Ricardo Alarcon, har sagt att Kuba inom några månader kommer att genomföra radikala och djupgående ändringar vad gäller emigration och ta bort restriktioner för utresor, rapporterar AFP.

Läs mer >>


 
 

2012-05-08
10 år sedan det USA-stödda kuppförsöket i Venezuela
Dr Francisco Dominguez, chilensk flykting från Pinochets diktatur och ordförande i Venezuela Solidarity Campaign säger: Vi vet vad som skulle ha hänt om den USA-stödda kuppen mot den demokratiskt valda regeringen under Hugo Chavez hade segrat i april 2002. Mönstret var taget från Chile 1973.

Läs mer >>


 
 

2012-05-07
Mer terrorism i Miami
Airline Brokers Company i Miami, en resebyrå som nyligen arrangerade en resa för 340 katolska pilgrimer till Havanna i samband med påvens besök, har fått sina kontor förstörda i en mordbrand.

Läs mer >>


 
 

2012-05-03
USA genomför illegala vapentransporter i Bolivia
Bolivias regering anklagar USA:s ambassad för illegala vapentransporter i landet och brott mot såväl diplomatin som Wien-konventionen. Det var i ett fordon tillhörande USA:s ambassad som vapen, ammunition och kommunikationsutrustning hittades av bolivianska polisen.

Läs mer >>


 
 

2012-04-29
Tidskriften Kuba nummer 2, 2012
Några rubriker från det senaste numret av Tidskriften Kuba:

- Kuba inspirerar till hållbar utveckling

- Unga kubaner på gång

- USA:s blockad mot Kuba 50 år

- ALBA-länderna stärker samarbetet

- Enormt intresse på Internationella Bokmässan i Havanna

Läs mer om Kuba 2/2012 >>


 
 

2012-04-25
Kvinnor på alltmer framträdande poster
Framförallt i ALBA-länderna Kuba och Nicaragua har kvinnornas representation i politiska församlingar ökat starkt. Sedan flera år är det kvinnor som är i majoritet på de kubanska universiteten och som innehar viktiga poster i näringslivet. Kuba och Nicaragua hör också till de tio länder i världen som har störst kvinnlig representation i landets parlament.

Läs mer >>


 
 

2012-04-23
Internationell högersamling mot Chávez
Liberación

Colombias förre president Alvaro Uribe har gjort sig till ledare för oppositionen mot Chávez. Uribe arbetar för att skapa en kontinental stiftelse riktad mot Chávez och de andra progressiva regeringarna i regionen.

Läs mer >>


 
 

2012-04-20
Kubansk dissident begår självmord utan medial uppmärksamhet
Den kubanske dissidenten Albert Santiago Du Bouchet begick nyligen självmord. Men det blev inget ramaskrik i medierna. Anledningen är att han gjorde det efter drygt ett år som bosatt i Spanien.

Läs mer >>


 
 

2012-04-18
Desperata dissidenter i Spanien
Mundo Obrero

För några dagar sedan skrev spanska dagstidningen El Mundo om situationen för de exilkubaner som kom till Spanien 2010 och 2011 efter en överenskommelse mellan dåvarande spanska regeringen och Kubas regering. El Mundo rapporterar om de väldigt svåra förhållanden som dessa personer nu lever under, förhållanden som de delar med miljontals arbetslösa i den kapitalistiska världen.

Läs mer >>


 
 

2012-04-14
Märkligt samtal i Havanna med BBCs korrespondent
BBC Mundos korrespondent i Havanna berättar om en märklig historia om korruptionsmål, massmedia och "kubansk tortyr".

Läs mer >>


 
 

2012-04-12
Venezuela deltar i Amerikanska toppmötet under protest
President Chavez informerade i måndags om att Venezuela ska delta i nästa toppmöte för Amerikas stater som hålls i Colombia i april. Men han varnade att det var sista gången som toppmötet hålls utan Kuba.

Läs mer >>


 
 

2012-04-11
”Inga fler toppmöten utan Kuba!”
Argentinas utrikesminister Hector Timerman, på besök i Brasilien, uttryckte tillsammans med sin brasilianske kollega Antonio Patriota, uppfattningen att det får vara slut med Amerikanska toppmöten utan deltagande från Kuba. Om mötet i april säger de: ”Det här måste vara det sista mötet utan Kubas deltagande”.

Läs mer >>


 
 

2012-04-09
Reportrar Utan Gränser erkänner samarbete med USAID/CIA
Reportrar Utan Gränser används flitigt som källa för att fördöma påstådda övergrepp mot pressfriheten i olika delar av världen. Men aldrig granskas RUG och var dess pengar kommer ifrån av dessa medier. RUG:s generaldirektör erkänner nu ett samarbetsavtal med och Center for a Free Cuba, en USAID-organisation som leds av CIA-mannen Frank Calzon.

Läs mer >>


 
 

2012-04-06
Skrupelfria damer i vitt
Cubadebate

Utländska medier ignorerade Wikileaks avslöjande att USA:s regering finansierar Damerna i Vitt. De struntade i de kvitton som visade betalningen för de ”marscher” som genomfördes av Damerna och som blåstes upp i västvärlden, och vi har inte sett skymten av den federal granskning i USA som visat att pengarna bland annat användes för inköp av schweizisk choklad och minkpälsar.

Läs mer >>


 
 

2012-04-05
”Dissident” skriver till påven
Liberación

Inför påvens besök skrev kontrarevolutionären Guillermo Fariñas brev till påven och uppmanade honom att ”förena sig med miljoner vanliga kubaner”. Fariñas tilldelades av EU-Parlamentet Sacharovpriset på 50 000 euro för några år sedan. På Kuba dömdes Fariñas 1995 till tre års villkorligt fängelse för att ha attackerat och misshandlat en kvinnlig arbetskamrat på sjukhuset där han arbetade.

Läs mer >>


 
 

2012-04-02
Den kubanske terroristbekämparen René González nu på Kuba
René González, en av de fem kubanska anti-terroristerna som dömts till långa fängelsestraff i USA, anlände i fredags till Kuba. Det handlar om en privat vistelse hos familjen, möjliggjord genom beslutet av en domare i USA att tillåta René González att besöka sin svårt sjuka bror.

Läs mer >>


    
Kuba behöver ditt stöd!
     
- Ta ställning för Kuba, bli medlem i Svensk-Kubanska Föreningen! Vi är ca 1 800 medlemmar, varmt välkommen som medlem!
   
 >> Gå till BLI MEDLEM

   
 

 
Brigadresor
2012 & 2013
 
 

>>Läs mer här


 


 
 
 
  
 
 

 

 
 
 
Nästa lärarresa v. 13 - v. 14 2013
 
 

   
Nästa lärarresa till Kuba äger rum under påsklovet 2013.
   
>>Läs mer här

 

 
 
 
Studera spanska och kultur på Kuba  
 
 

   
Vi förmedlar kurser som håller hög klass och är otroligt prisvärda!
   
Universitetet i Cienfuegos, har under många år erbjudit kurser i spanska för utländska studerande. Efter många års positiva erfarenheter fortsätter Svensk-Kubanska föreningen sitt samarbete med universitetet. Föreningens medlemmar har rabatt på kurspriserna.
Gå till Studera spanska>>


>>Läs vår broschyr om spanskstudier i Cienfuegos

 

 
 
 
Övriga resor till Kuba
 
 

   
Kubakännarna Anna Artén och Mats Werning arrangerar två spännande gruppresor till Kuba under våren 2013.

Läs mer >>

  
 
 
  
 
 

 

    


Copyright © Svensk-Kubanska Föreningen