Projekt 11 september Chile

Minnesmärke för Harald Edelstam

   
  HEM >> Aktuellt  

  


Projekt 11 september Chile

I borgarnas ideologiska arsenal ingår idén att ”alla är egoister”, ”det finns inga goda människor i verkligheten” och de förlöjligar möjligheten av att det skulle kunna finnas ”positiva hjältar”.  DN:s journalist på plats i Santiago, Bobbi Sourander, skrev den gången: ”Chiles militärjunta kommer med sin kupp att ändra Latinamerikas och kanske hela tredje världens historia. Men tills vidare och innan man noggrannare vet vad som har hänt i landet är dess största och mest häpnadsväckande bedrift en enda: På två veckor utrotade militären i en durkdriven manöver halva sitt folks önskan, vilja och hopp. På den tredje veckan har de hela sitt folk tämjda till lydnad. Metoden är vapenterror.”

Che Guevaras vision av den nya människan är motsatsen och kopplad till framtidstron på ett sant, kommunistiskt samhälle. Det är i ett sådant sammanhang jag vill se Harald Edelstam: en förebild. Allende ingav också människorna hopp och framtidstro. Han krossades. Nu är det Kuba som visar att ”en annan värld är möjlig”. Det är detta vi måste försvara och projektet "11 september Chile" är ett tillfälle.

Gabor Tiroler

 

Minnesmärke för Harald Edelstam

minnesmärke för Harald Edelstam

Projektet ”11 september Chile” ska påminna om den USA-stödda statskuppen i Chile 1973 och att hedra motståndet – personifierad av Harald Edelstam – mot den grymma diktatur som följde.

Ett minnesmärke ska ställas upp i Salvador Allendehuset i Havanna och en serie föredrag och seminarier ska hållas liksom minnesceremonier i samband med fyrtioårsminnet av Pinochets kupp.

Harald EdelstamMan ska försöka få publicitet i Sverige, Kuba och resten av världen för att stärka liknande initiativ av chilenare, latinamerikaner och progressiva överallt.
Pengar ska samlas in för att täcka kostnaderna för minnesmärket liksom för en restaurering av området närmast minnesmärket samt hålla en serie seminarier, föreläsningar och ceremonier.

En formell överenskommelse har ingåtts mellan OSPAAAL/ICAP (Organisationen för solidaritet med folken i Afrika, Asien, Latinamerika) och Svensk-Kubanska Föreningen. Samarbete har också upprättats med Casa Memorial på den kubanska sidan och Latinamerikagrupperna, Latinamerikansk ungdom och förhoppningsvis Edelstamstiftelsen på den svenska. Latinamerikagrupperna har tagit på sig att sköta insamlingen av pengar och en överenskommelse har upprättats mellan denna organisation och arbetsgruppen.

Initiativtagare är Ulf Hultberg, Gábor Tiroler och tillsammans med Ricardo Fletcher utgör de arbetsgruppen. Francisco Contreras, Johnny Vergara och Jessica Abréu deltar i ansträngningarna.

Bland dem som har ställt sig bakom projektet kan nämnas:
Pierre Schori, ordförande Olof Palmes Minnesfond, f.d. FN-ambassadör   
Thomas Hammarberg, FN-rådgivare, f.d. Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter                                                                
Michael Nyqvist, skådespelare, huvudrollen som Harald Edelstam i ”Svarta Nejlikan”
Lisa Werlinder, skådespelare, rollen som Edelstams sekreterare i ”Svarta Nejlikan”
Lia Boysen, skådespelare
Mikael Wiehe, musiker och sångare
Monica Zak, författare
René Vazquez Diaz, författare 


MULTIKULTURELL HYLLNING
Multikulturell hyllning

Projekt 11 september Chile. Monument till Harald Edelstam


Anmäl deltagande genom att sätta in 100 kr på plusgiro 451169-7 till Juventud Latina och skriv ”Multikulturell hyllning” samt ditt namn.

Kulturföreningen Latinamerikansk ungdom och gruppen Solidaritet med Kuba har nöjet att inbjuda till en hyllning åt den berömde diplomaten och ambassadören Harald Edelstam. Vi kommer att bjuda på en härlig middag och en multikulturell eftermiddag med framstående sångare och dansare.

Stöd oss genom denna tillställning och låt oss skapa ett monument till hans minne.

Inträde 100 kr. Hela intäkten går till projektet.

Tid: Lördag 8 juni från kl. 14 till 24.00.
Plats: Kafe Marx. Kungsgatan 84EKONOMI

Man ska samla in 100 000 kronor och halva summan ska överföras till den kubanska partnern i juni; resten i september.

Initiativtagare är Ulf Hultberg, Gábor Tiroler och tillsammans med Ricardo Fletcher utgör de arbetsgruppen. Francisco Contreras, Johnny Vergara och Jessica Abreu deltar i ansträngningarna.

Det går att sätta in bidrag på plusgiro 1360460, skriv "11 september Chile" och ditt namn.

Den 8 juni anordnas en ”Multikulturell hyllning till Harald Edelstam” åtföljt av middag. (Se separat annons!)

Mera info på: http://latinamerikagrupperna.se/edelstamprojektet

Kontakt: g.tiroler@gmail.com